januari 13th, 2011

TestDoor: Erik-Jan Roggekamp

Erik-Jan Roggekamp test voor Mytablet.nl de WeTab (32 gigabyte). Dit is een tablet die draait onder Linux. Op deze tablet zijn ondermeer alle onder Linux werkende programma’s te installeren, maar WeTab heeft ook een eigen app market waar apps zijn te downloaden.

De WeTab 3G heeft een goed uiterlijk en is goed vast te houden. Hij is bedoeld om met een horizontaal scherm te gebruiken maar bij roteren van de tablet past het scherm zich, afhankelijk van de applicatie, aan. Standaard heeft het scherm onder bereik van de rechter duim een overzicht van de desktop afgebeeld. Door hierop te drukken of scrollen komt het juiste stukje desktop naar boven. Onder bereik van de rechter duim zitten ook voorzieningen voor het aanzetten van netwerken (WIFI/3G), naar voren halen van het toetsenbord en wisselen tussen de draaiende applicaties.

Als er gebruik gemaakt wordt van de Explorer voor het internet komt er onder de linkerduim ook een gebied met dezelfde functies maar dan voor de Explorer. Aan de linkerkant van het apparaat zit de aansluiting voor de spanning, koptelefoon, 2 maal USB, HDMI-c SD kaart en de SIM kaart voor 3G. Op de achterkant zit een aan-uit button.

De tablet draait onder een Linux distributie. Er zou en VM beschikbaar zijn om Android apps te kunnen draaien maar deze is, naar blijkt door instabiliteit, op dit moment niet beschikbaar. Naar verluid is WeTab hieraan aan het werken. De WeTab heeft een eigen market voor het installeren van applicaties. Ook zijn Adobe Air applicaties te installeren. Standaard zijn er een aantal applicaties als Open-Office geïnstalleerd.

Installatie

Na het uitpakken van de tablet en deze aansluiten op de voeding om de accu op te laden moet je met je tablet contact maken met een WiFi hotspot. Hiervoor kan je de benodigde gegevens ingeven. Als er verbinding is, installeert de tablet zelf alle benodigde programma’s en is hierna meteen klaar voor gebruik. De installatie verloopt heel erg soepel. Ook updates van het bestaande systeem verlopen uitermate soepel.

Gebruiksvriendelijkheid
De WeTab kan in stand-by of helemaal uit gezet worden. In beide modes start de tablet verbluffend snel op. Eenmaal opgestart staan op de desktop een groot aantal programma’s verder zijn er verschillende Adobe Air programma’s via de programma manager op te starten. Ook het opstarten van de apps gaat heel snel.
Review: WeTab 3G (32 gigabyte)Nieuwe apps installeren of verwijderen gaat via de market maar verwijderen kan ook via de configuratie van de desktop waar ook de verschillende apps op andere plaatsen op de desktop geplaatst kunnen worden.  Het gebruik van de zijbalken als in het begin beschreven werk uitermate makkelijk.

Het maken van verbindingen via WiFi werkt ook heel gemakkelijk en na het plaatsen van een SIM kaart heb ik nog nooit zo makkelijk een 3G verbinding geconfigureerd. Je geeft je land aan, selecteert de provider en je krijgt de mogelijke APN’s te zien. Binnen een paar tellen ben je verbonden met een 3G netwerk. De Bluetooth optie heb ik nog niet gebruikt. Ook zit er een GPS in de tablet waar onder andere Bing goed gebruik van maakt.
Als er een USB-stick of SD kaart aangesloten wordt komt er op het scherm meteen een USB teken. Bij het aanraken van dit teken komen de opties om zaken op te starten of de USB stick met een verkenner te openen.

Beeldscherm
Het beeldscherm is goed helder (instelbaar of regelbaar door sensor) en de aanraakgevoeligheid is heel gebruiksvriendelijk. Afhankelijk van de applicatie kan het scherm zowel horizontaal als verticaal gebruikt worden.
Bij het afspelen van (HD) films is het scherm echt verbluffend. Zowel qua snelheid als qua kleur etc. De 1080 HD uitgang heb ik nog niet uitgeprobeerd omdat mijn kabel nog in bestelling is. Midden boven het scherm zit een webcam welke meteen door onder andere Skype wordt herkend.

De tablet draait onder Linux. Dit is iets waar een gewone gebruiker weinig van merkt, maar een Linux-fan kan via een terminal-app direct op de commandoprompt komen waarna via Yum nog meer Linux applicaties zijn te installeren. Het voordeel van Linux is dat ook heel open-Office gebruikt wordt waardoor de tablet als een laptop vervanger zou kunnen dienen.
Het opslag geheugen van 32 gigabyte en het werkgeheugen van 1 gigabyte maken de tablet ook geschikt voor zwaardere toepassingen. Ondanks dat deze tablet zoveel aan kan, gaat ook de accu meerdere uren mee. Precies heb ik dit nog niet gemeten maar de accu kan meer dan genoeg aan. Alleen als de tablet in stand-by gezet wordt wordt er wat spanning uit de accu gebruikt. Voor een langere tijd zou ik de tablet dan ook geheel uit zetten.

Conclusie
De WeTab 3G (32 gigabyte) is een prima tablet voor gewone en gevorderde gebruikers. Het beschikbaar hebben van open-Office maakt de tablet ook zeek geschikt voor kantoortoepassingen. Daarbuiten geeft het Full-HD scherm multimedia perfect weer.
De tablet is met zijn 1 kilo wat zwaarder dan vele andere, maar de positieve punten maken dit meer dan goed.

Specificaties:

 • Review: WeTab 3G (32 gigabyte)11,6 inch scherm, resolutie 1366 x 768 pixels
 • Intel Atom 1.66Ghz
 • Ram: 1 gigabyte
 • Opslag intern : 32 gigabyte
 • Opslag extern: SD geheugenkaarten, USB
 • WebCam: 1,3 megapixel
 • WiFi: Ja
 • Mobiel: 3g, /HSDPA/EDGE
 • BlueTooth: 2.1 +EDR
 • Aansluitingen: USB, SD, HDMI-c, SIM, Audio
 • Afmetingen: 294 x 194 x 14 mm
 • Gewicht: 1020 gr

Deze tablet heb ik gekocht bij de Makro voor 499 ex (583 euro incl.), maar inmiddels is de prijs al iets omlaag gegaan.

Wilt u kans maken op 250 euro cash? Mail ons dan uw review/test van uw tablet.

Abonneer u nu op de gratis nieuwsbrief van Mytablet.nl. Klik hier.

Laatste tablets

Laatste apps

Laatste gadgets10 ReactiesReageer op dit bericht

Anti-Spam Quiz: